Den gule bus bliver grøn i Aabenraa

En af de nye elbusser, som bliver sat i drift 30. juni. Foto: Sydtrafik
dato

Fra slutningen af juni indsættes nye elbusser på bybus- og regionalruterne i Aabenraa Kommune. Dette fejres til torvedage lørdag 29. juni, hvor man både kan se busserne og få en gratis guidet tur i byen i en af de nye elbusser.

Når passagererne fra slutningen af juni stiger på en bus i Aabenraa Kommune, er det til en mere grøn køreoplevelse. Både bybusserne og regionens busser bliver udskiftet med nye grønne elbusser.

Skiftet fra de gamle dieselbusser til nye elbusser bliver markeret til torvedag på Markedspladsen i Aabenraa 29. juni, som er dagen før de nye busser bliver sat i drift ved skiftet til den nye køreplan. Ud over at møde Sydtrafiks kundeambassadører bliver det både muligt at se de nye busser og få en guidet tur i byen i en af de nye busser, hvor man kan høre mere om, hvordan Aabenraa Kommune arbejder for at nå målene med den grønne omstilling.

Aabenraa Kommune vedtog for små to år siden Klimaplan 2022, hvor de overordnede mål er at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 og 100 procent i 2050. Derfor glæder det også borgmesteren i Aabenraa Kommune, at den kollektive transport i kommunen fremover bliver mere grøn.

- Aabenraa Kommune er i forvejen blandt de førende på den grønne dagsorden, så derfor giver det også god mening, at vi omstiller den kollektive trafik i kommunen til en mere grøn energiform. Som en grøn kommune er vi naturligvis interesserede i at gå forrest med den grønne omstilling. Jeg er derfor glad for, at store dele af buskørslen i Aabenraa Kommune fremover skal varetages af elbusser. Det vil glæde både passagererne, som får en mere rolig, støjsvag og behagelig køreoplevelse, og alle borgere i kommunen, da der fremover bliver udledt en del mindre CO2, og de nye busser ikke udleder partikelforurening til luften. Det er derfor, vi siger, at den gule bus er blevet grøn, påpeger Jan Riber Jakobsen, som også sidder i bestyrelsen for Sydtrafik.

I Aabenraa får ni nye elbusser fast base, som skal køre på bybuslinjerne og regionalruterne, der forbinder Aabenraa med nabobyerne. Alle de nye elbusser bliver med lav indstigning, så det fremover bliver lettere at komme med bussen, hvis man har rollator, barnevogn eller lignende med.

- Dette er en god nyhed for den grønne omstilling, da vi er kommet et skridt nærmere vores mål i vores ambitiøse klimaplan om en 100 procents CO2-reduktion i 2050. Samtidig kan passagererne se frem til en mere behagelig køreoplevelse, hvor det også bliver nemmere for vores gangbesværede ældre og børnefamilier at tage på tur med bussen. Desuden er det også muligt at få cyklen med, så alt i alt er de nye busser med til at gøre det lettere at vælge et grønt alternativ, siger formanden for Udvalget for Plan, Teknik og Landdistrikter, Dorte Soll.

De nye elbusser er resultatet af et fælles udbud af busdriften i samarbejde med Haderslev Kommune, Tønder Kommune og Region Syddanmark. Busoperatøren Umove Vest A/S vandt alle kontrakterne i udbuddet. Ud over at Umove allerede i dag kører busser i Aabenraa Kommune, driver de også kollektiv trafik i hele landet.

Kilde: Aabenraa Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.